1.1 Pendahuluan

Seperti yang kita sedia maklum, bahawa ilmu Linguistik telah pesat berkembang. Banyak kajian yang menyentuh tentang bahasa Melayu kini dikaji dengan lebih teratur berasaskan teori-teori yang mantap.

Linguistik merupakan satu bidang yang membahaskan tentang kajian bahasa secara saintifik. Boleh dikatakan setiap masa kita menggunakan bahasa dalam pelbagai cara bagi pelbagaI tujuan seperti memberi dan mendapatkan maklumat. Selain itu banyak lagi tujuan dan keperluan bahasa dalam kehidupan seharian kita. Antara lain keperluan berbahasa dan berkomunikasi adalah untuk menyampaikan ilmu. Ianya merupakan sesuatu yang sangat penting dalam kehidupan supaya setiap individu tidak ketandusan pengetahuan dan pendidikan tidak kira dalam bidang apa sekalipun.

Di Malaysia, terdapat pelbagai kaum dan masyarakat. tentunya bahasa yang digunakan juga berbagai bentuk. Bentuk-bentuk bahasa yang kita gunakan berubah-ubah mengikut banyak faktor yang mempengaruhinya. Salah satu faktor adalah faktor geografi. Faktor geografi inilah yang kemudiannya mewujudkan salah satu bentuk bahasa iaitu dialek kawasan.

Jadi, berteraskan kepada kedua-dua aspek keperluan berbahasa dan kepelbagaian bahasa di Malaysia, penulis memilih untuk meneliti aspek bahasa dalam ceramah agama. Ustaz Azhar Idrus dan Ustaz Kazem Ilias merupakan penceramah Islam yang sedang mengukir nama di arena pentarbiahan di Malaysia. Masing-masing mereka adalah daripada Terengganu dan Perak. Dialek kedua-dua negeri ini menarik untuk dikaji.

Namun begitu, oleh kerana ustaz Kazim Ilias leih banyak menggunakan bahasa standard dalam ceramah kali ini, penulis memilih untuk tidak menganalisis bahasa yang digunakan oleh beliau. oleh itu, kajian ini hanya akan menganalisis bahasa komunikasi yang digunakan oleh ustaz Azhar Idrus sahaja iaitu dialek Terengganu.

Advertisements
Categories: 1.0 Pengenalan | 3 Comments

Post navigation

3 thoughts on “1.1 Pendahuluan

  1. gambar avatar tak bleh blah..hahaha..peace yo..

  2. Ustaz Kazim dari Perak la..

Feel Free to Comment :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: