5.1 Teks Ustaz Azhar Idrus, Transkripsi Dialek

assalamualaikumwarahmatullah.
yang dihormati, teman penel saye pade malam ini, ustaz mohammad kazem ilyas, ahli jawatankuase penganjor, seterosnye saye rengkaskan, muslimin dan muslimat, hadirin dan hadirat sekelian. same-same kite panjatkan syukor ke hadrat ilah subhanahuwataala dapat kite berade pade padang di bersebelahan dengan pusat pendidikan al-barakah ini dalam satu sesi ceramah sempene hijrah, mudah-mudahan susah payoh kite pade malam ini terhitong sebagai suatu amal soleh di sisi allah swt. alhamdulillah kite panjatkan syukor jugak kepade allah. kite maseh bernyawe pade malam ini. pade mase yang same malaikat izrail alaihissalam mengambil nyawe sedare-sedare kite di seluroh dunie. dalam mase yang same sekaghang, beghape ghama hok yang mati pon kite dok tahu. di sampeng hok beghanok hok baghu.

tapi takpe, kite teruskan akan hayat kite sebagaimane mou, perjanjiang kite dengan allah di zaman kite berade di alam roh lagi. allah tanye kite, الست بربِكم adekah apebile kite dilaherkan di dunia kek agi, maseng-maseng mu beghanok hidop di dunie kek agi adekah kamu mahu memperhambekan dighi kepade aku. الست بربِكم adekah kamu akan bersusoh payoh untok mentulong agame aku. adekah kamu sudi menjadi hambeku. adekah kamu akan beribadah kepadeku. adekah kamu akan bertuhankan aku? قالوا بلا شهدنا kite semue telah jawab dulu dalam perjanjiang dengang allah, semue sekali jawab pade mase tu. same ade yang akan laher beghimang atau pon oghang kafe. kite telah ade pade zamang tu. zamang alang arwah. yang kite keluo daghipade sulbitu adam semue kite berjanji ‘bala’, bukan naam, bala. yakni sudoh tentu. sudoh mesti. sememangnye. bukang ye. sudoh tentu. sememangnye. sebolehnye. dan tidak ade laeng lagi. syahidna, kami naek saksi, kamulah tuhan kami, bile kamu laherkan kami di dunie pade mase maseng-maseng yang telah engkau tentukan. sekaghang kite telah berade di dunie sebagai perjanjian, make tak dapat tidok kite kene tunaikan janji kepade allah. ape jue yang berlaku, siape jue kite, kite kene tulong allah yakni tulong agame allah. tulong agame allah tulong dighi kite sendighi.

dalam cerite hijrah terlampau banyok sangat hikmah atau pon iktibar hok kite buleh ambek. kalu kite nak kupah pengajarang-pengajarang i’tibar dan hikmah tentang hijrah pade malam ini tak abeh. tige minggu lagi ghase tak abeh. Ulamak-ulamak mengaghang kitab tentang hijrah saje daghipade dulu sapa sekaghang maseh lagi diteruskang, maseh ade lagi kitak-kitak baghu tentang hijrah. ceghite yang same tapi hikmah yang semakeng berkembang, kerane tiap peristiwe besa dalam islam seperti hijrah, maulidurrasul, dan seumpamenye tidak dapat kite tules dengan perkataan dengan pena dan seumpamenye. kali ini ada ceghite beso ceghite hebak yang allah atorkan untok menjadi kebanggaan di dalam muke bumi allah. make di antare hikmah hijrah itu ieitulah kaseh kepade akherat dan tidak cinte kepade dunie.

kite tengok di antarenye sohabak-sohabak nabi radiallahuanhum sanggop meninggalkan kappong, tanoh ae sedighi untok pegi satu tepak yang die tidak ade kenal soghang habok pong. takdok duek. takdok wagheh. takdok sedaghe. daghipade mekoh ke madinoh. kalu kite ni oghang sughoh tingga kapong halamang kite, oghang kate oghang manjoi kene dudok kolumpo pulok. nak? ha tengok, nak. buleh tapi beri mase la tige bulang. sebab ni nok kejo itek ni nok kejo lembu hok ni nok kutek pokok-pokok betek habih, nok cabuk habih bawak gi. tapi ape yang berlaku pade sohabak-sohabak, tingga ghumoh, tingga tanoh, tingga kedda. di antarenye abdurrahman bin auf. die ni tokoh koprak banda, meniage. habih die tingga. dengang paso raye die, dengang sebeng e die, kebong kurmenye, dengang ternakkang2 die tingga sume. keghane die yakeng allah yang beghi ghezeki.

ceghite yang kite nak ambek ni die tidok sayang kepade haghte die dengan sebab perintah allah. kite, kite sayang. bende ni kite kene ambek. bukang ambek iktibar pade malam ni untok kite hayatti lepah kite balek. sampai mati. kale nak hayati pade malam ni, tok payoh buak pogreng. sebab tu kite tengok, pupok semangak. keghajaan pangge buak pupok semangak. pangge  ustak ngajo tige haghi tige malang, ceghite bak akherak, ceghite bak neghake, ceghite ape bak syorga bak alam kubor. nak balek tige haghi buak pupok semangat kakitangang keghajaan menaghih-nangih takdok ceghite laeng dah wooo sedehnye. tasbeh dok dalam kocek ja leni. balek daghipade pupok semangak. tapi oleh keghane tige haghi saje semangak die tok dang sapa ke mane-mane. masok aghi minggu yang kedue main bola seluo pendek pulok. pasa semangak itu sekejap saje.

jadi kite taknok bile ade buak pogreng maal hijrah kite pong ingak tentang hijrah. due minggu die lenyak. kite buak pulok pogreng tentang maknenye maulidurrasul. ha kite pong selawak ghama-ghama. masok minggu ketige tunggu taitenik. napok pulok. siri due pulok, kite nok kite hayati hijrah ini dang semua peristiwe besa yang berlaku dengang junjungang nabi muhammad saw kite hidokkan dalam setiap saak dalam setiap hari setiap minggu setiap tahun bukang tunggu bulan muharam untok cerite maal hijrah. bukan tunggu rabiul awal untok kite kenang tentang akhlak rosul allah tapi sepanjang mase.

jadi cerite yang kite nak gambo yang bahawesenye sohabak dok sayang haghte. jadi kite sayang haghte. bile lagi kite nak ikok ni. adek beghadek kite maghi nak pinjam mutosika je. haii tak buleh tak buleh ade kije ade kije. napok. padaha adek beghadek. pok tu le mok tu le beghanok. napok napok abang tu maghi daghi ujong kappong tu bejalang kaki bawak emek ei,, datang ni nak pijam muto ni. oghang gganu die ccakak gitu. boleh kaso skik. kalu di gganu dok kaso. oghang gganu die gitu ccakak. oghang ngajo sedak daghipade luo gi ngaji tengganu. oh sedak natang tu ngajo malang. ha. tapi maghi lua jadi pelek ah. ha die gitu gganu. napok. ha tak buleh pijang ade kgheje. kalu bagi pijang pon gini la, minyok isi la. minyok tu isi la. padaha abang kite. mok die mok kite pok die pok kite. tokki die tokki kite. die nak pijam muto kite kate pulok isi la minyok. takkang pijam muto saje. padaha kalu isi minyok, toksah kate rong 95, 97 sane. takkang sapa 50 inggek isi minyok muto honda kap. tapi kite ni sayang kepade haghte.

walaupong tiap-tiap taong kite dengo ceghite tentang hijrah, maseh lagi sayang haghte. jadi kak mane kesilappang kite. jadi malang ni kite uboh dighi kite. napok. kite trangsfong. die jadi transfome, ceghite transfome tengok sokmo doh, nak beghuboh. tapi kite dok transfome. budok2 hok minak sangak transfome ni. keghete tengah jalang ni chiuk tuko2 jadi mesen nyo. ha kite transfome pulok doh. bile kite dengo ceghite hijrah, sohabak ni antarenye abdur rahmang bin auf sanggop tingga haghte, tingga ghumoh,  tingga kebbong, tingga habih dengan kedda tingga. kalo kite nak tingga kedda tok sanggop. bukan tingga keda bagi kak oghang. abdurrahman bin auf tingga keda beghi kak oghang. sape nok ambek. supemakek aku hok mekoh, sape nok ambek. paso aku sape nok ambek. unte, bighi-bighi, kambeng, banyok ternakkang die. die tokoh koprak, ambek3 aku nok berhijrah bersame allah dan rasul. paham? allahurabbi. kedda beghi kak oghang. mane sini oghang manjong. kedda buleh amek ke oghang. mitok kedda. ambek ah. nak keda ambek.

cucu maghi beli kkeda, maghi beli biskuk jagong. tokki, oghang peghok pangge mende? tokki? tokwan? tokwan. haa. oghang gganu pangge grengfade. tokki buke keda ghucik dala kappong. cucu maghi beli. pahang? tokki, biskuk jagong doposeng. buboh. buke teng biskuk, buke, buboh atah nnimbang. lebih sekeping masok balek dalam tong. tokki. ayoh budok tu anok die. padaha doh kalo doploh seng, die tokki, bagi saje ah. toksah beli-beli. cucu aku. tokkang lingkop niage die bagi free doposeng. ha ni melayu. napok. doh macamane nak ikok abdurrahman bin auf bagi kedda kak oghang keghane perengtah allah dan rosul. cucu maghi beli lebih sekeping ambek balek masok lam tong. setang kate tu lebeh sekeping tu. kalu mu bejimat cimat walaupong lebeh sekeping, dalam mase lapan puloh taong mu buleh paka. ha ini masaaloh. napok dok. neh. padaha cucu kite. ambek ngang tong-tong ah skali. ah, tokki buak arwoh malang ni. napok dok. haa. tokkan sapa lapang ghatuh ghia setong biskuk jagong. contoh. neh.  ha ni contoh.

hok puang pulok loo sapa dok leh nok gi oghang ngajo tu dalang tammang perumahang tu, nak buak sughak pangge oghang peghok, kadang ustak kolumpo, kadang ustak joho. dokleh maghi die. pasa die nniage jugok. die buke keda ghucik. belakang die buke skik ghumoh tepi tu, kona lok, buak kedda ghucik. ha, mok aji ni tak ghajen tengok mok aji ni. kuliah pun tak dok, oghang buak belajo qurang pong tok maghi ha mak aji? dok leh gi mak aji buke kedda ghucik. oghang nok beli sape nok jage mok aji g ssugha. napok. abdurrahman bin auf beghi keda ke oghang keghane allah dan rasul. ni die jahe daghipade mude sapa masok dalang lubang kubo tunggu keda. jahe pon dakpe. dak kena allah dak kena rosul, dakpe. sebab ape. maghrik dengang isyok budok-budok nok beli kang nok beli ajinamuto. ajinamuto kalu tige pulo seng, untong tige seng. napok. die sanggop tok kena allah tok kena rosul kerana dunie yang teramat sedikik. napok.

ha doh bile nok habih contohila sahabak-sahabak tingga kappong laman, tingga haghte bende. napok. kedda kecik. kalo nniage kapa selang dak utong lagi kalu kite dak hade kuliah maghrib. kalu kite nniage jek boing tujoh pak tujoh lagi dak utung ah. kalu kite meninggakan belajo ilmu akherak. keghane oghang takdok ilmu akherak same macam teghjong dalang laok tok panda beghenang. napok. kate saidina abu bakar assiddik, yang berhijrah mule2 dengang rasulallah saw, من دخل القبربلا زاد فكاْنما ركب البحر بلا سفينة   siape yang masok di dalam kubor dengan tidok ade bekalan, make same seperti teghjong di dalang laok takdok pelappong. ha ni kesiang.

Categories: Lampiran | 1 Comment

Post navigation

One thought on “5.1 Teks Ustaz Azhar Idrus, Transkripsi Dialek

  1. Sudah disemak. Syabas!

Feel Free to Comment :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: